ראשית אסביר שני מושגים:
צפיפות קלורית: כמות הקלוריות במזון ביחס למשקלו.
צפיפות תזונתית: כמות הערכים התזונתיים המועילים (נוטריינטים) שיש במזון ביחס למשקלו.
עדיף לנו לאכול מזון עם צפיפות קלורית נמוכה וצפיפות תזונתית גבוהה, ככה נוכל להעניק לגוף שלנו שפע של ערכים שיועילו לו ובו בזמן לא נכביד עליו.
מזון חי תואם בדיוק לקריטריונים הללו- פירות, ירקות ועלים ירוקים הם בעלי צפיפות קלורית נמוכה וצפיפות תזונתית גבוהה.
הטבע יצר עבורנו שלל פירות, ירקות, אגוזים וזרעים. הם מתפקדים כיחידה עצמאית ושלמה בטבע. כל צמח הוא אורגניזם חי, הוא נולד, הוא משתנה בכל יום, מגיב לסביבתו, ולבסוף מת. תפוח עץ למשל מורכב מכמות עצומה של ערכים תזונתיים ויחידות תפקודיות מיקרוסקופיות שפועלות בסינרגיה מושלמת במהלך חייו. ה"חבילה" של כל הערכים האלה מגיעה יחד ויש חשיבות לכל משתתף כיוון שכשהתפוח נאכל על ידינו הם מסייעים לספיגה אופטימלית זה של זה בגוף שלנו. לדוגמה, בתפוח אין הרבה ברזל, אך מאחר ויש גם ויטמין C אשר מסייע לספיגת ברזל, הכמות המועטה הזו נספגת בצורה מושלמת ונוחה לגוף.
אני אשתמש בתפוח העץ כדוגמה להצגת כמות הערכים התזונתיים שיש בפרי ממוצע, כמובן שבכל מזון חי חבילת הערכים שונה וזה מה שמבדיל אותם זה מזה.
לאנזימים תפקיד חשוב בפירוק המזון בגוף שלנו ובספיגה אופטימלית של כל מה שיש לתפוח להציע. יש לנו במערכת העיכול שלנו אנזימי עיכול, ובמזון חי, יש גם כן אנזימי עיכול המתאימים לעיכול של אותו סוג מזון. האנזימים האלה עוזרים מאוד לעיכול המזון וספיגה אופטימלית בגוף שלנו והם דואגים שכל הטוב שיש בתפוח לא ילך לאיבוד אלא ייספג בצורה מושלמת.
נוסיף לכל אלה גם מים, שהם המים הטובים ביותר שאפשר להשיג (אם הפרי או הירק אורגניים), כיוון שהם לא הועברו לא בצינורות ולא בבקבוקי פלסטיק, מהטבע ישר אל תוך הגוף.
וסיבים תזונתיים שיש להם תפקיד מאוד חשוב בתנועת המעיים ושיפור היציאות.
גם למקרים של נשירת שיער הקור מאוד עוזר כיוון שהוא גורם לזרימת דם מואצת לקרקפת (הדם נושא איתו חומרי הזנה).
ציינתי למעלה שאורגניזם חי מגיב לסביבה שבה הוא נמצא ומשתנה בהתאם. ברגע שאני מחממת מעל לטמפרטורה של 48 מעלות צלסיוס הערכים בתפוח יתחילו להשתנות, למעשה התפוח יתחיל תהליך של מוות. החלק הבעייתי ביותר הוא שאנזימי העיכול נהרסים לחלוטין בעת חימום, מה שיביא לכך שלא יהיה מי שידאג לפירוק וספיגת התפוח בגוף שלי כך שלמעשה גם הערכים שאולי נותרו בתפוח אחרי חימומו, לא יספגו כראוי, אולי בכמות מזערית.
נוסף לכך, חימום המזון משנה את יחסי הצפיפות הקלורית והצפיפות התזונתית לרעה- מעלה את הצפיפות הקלורית כיוון שאנחנו מאדים את המים והופכים את המזון למרוכז יותר, והצפיפות התזונתית יורדת מהסיבות שציינתי למעלה.
מזון מבושל גורם לנו לאכול יותר ממנו, גם מהסיבה שהטעמים בו מרוכזים וממכרים יותר, וגם כי הגוף שלנו לא באמת מגיע לסיפוק. הגוף שלנו חכם, והוא יהיה מסופק ברגע שנעניק לו מזון עם צפיפות תזונתית גבוהה, ולא בהכרח קלורית. זה יכול להסביר למשל חשק עז לאוכל מלוח- זה מצביע על כך שהגוף שלנו מבקש מינרלים.
מה שאנחנו לרוב עושים לא ביודעין, זה לאכול אוכל מלוח אבל עם כמות מינרלים זניחה, מה שעלול לגרום לאכילה מופרזת ולחוסר סיפוק. אבל מה שהגוף באמת מבקש זה סלרי- שהוא עשיר במינרלים. כמה גבעולי סלרי במצב של קרייב למלוח אמורים לפתור את הבעיה על הצד הטוב ביותר.
אותו דבר בנוגע לחשק עז למתוק. הגוף מבקש אנרגיה איכותית, כזאת שפרי שמתפרק במהירות ומכיל כמות עשירה של ניוטריינטים יכול לספק, ועוגת שוקולד, פחות.
מעבר לפגיעה בערכים התזונתיים, החימום הופך את המזון עצמו לרעיל. בישול או אפייה בטמפרטורות גבוהות יוצרים במזון עמילני תרכובת כימית שנקראת אקרילאמיד (acrylamide) – אשר מחקרים הוכיחו שצריכתה עלולה להגדיל את הסיכון לחלות בסרטן.
בדרך כלל לאפייה, טיגון או בישול יתווסף שמן, חימום שומן גורם לשינוי המבנה המולקולרי שלו והופכות אותו לרעיל גם כן.
נוסף על כל אלה, לאוכל מבושל יתווספו תבלינים, כמויות של מלח, רטבים מתועשים ועוד ועוד. כל אלה יוצרים עוד עומס על הכבד והכליות במלאכת פינוי הפסולת מהגוף שלנו.
מזון חי לרוב יהיה בעל רמת חומציות בסיסית, לאכילתו תהיה השפעה מתקנת על הגוף. כידוע סביבה חומצית היא סביבה אופטימלית להתפתחות מחלות. נוגדי החמצון הרבים שמכיל המזון החי נקשרים לרדיקלים החופשיים ובכך מנטרלים אותם לפני שיספיקו לגרום נזק ל-DNA, לפגוע בחלבונים ובממברנות התאים, לחולל תהליכים דלקתיים, לגרום להזדקנות מואצת ולמחלות כרוניות.
לסיכום, ידע זה כוח, והוא יכול לעזור לנו לעשות את הבחירות הנכונות עבור עצמנו. אכילת מזון חי יכולה ללמד אותנו להקשיב לגוף ולפרש נכון את מה שהוא מבקש. המטרה שלנו היא להזין אותו ככל האפשר בכל ארוחה ולא להזיק לו. אכילה קשובה ומודעת תזכה אותנו בהרגשה טובה, בעיכול תקין, אנרגיה, חיות, בעור זוהר ובריא ושלא לדבר עם הירידה במשקל.
לחיי אוכל חי 😊